lauantai 2. marraskuuta 2013

Toivepostaus - ilmapallojäälyhdyt

Lukija nimeltä Sirpa toivoi kommenttiloorassa, että kertoisin tarkemmin, miten viime joulun alla tein pyöreät jäälyhdyt ilmapalloja käyttämällä. Aihe varmasti kiinnostaa useampia, joten päätin pyhittää ohjeille oman postauksensa.

Itse olen sitä mieltä, että ilmapallolyhdyt oli jopa helpompi tehdä kuin perinteisemmät jäälyhdyt ämpärissä. Tai ainakin minä onnistun joko jäädyttämään ne ämpärilyhdyt läpikotaisin tai hajottamaan ne kumoamisvaiheessa.

jäälyhdyt ilmapalloista
Tältä ne viime vuoden ensimmäiset tekeleet näyttivät. Muistelin, että minulla olisi ollut kuvia myös kynttilöiden kanssa, mutta ne ovat mystisesti kadonneet.

Lyhtyjen tekemiseen tarvitaan yksinkertaisesti ilmapalloja ja vettä. Jotain väriainetta voi lisätä veteen, jos haluaa värillisiä lyhtyjä. Itse suosin värittömiä.

Ilmapallot täytetään ihan kraanavedellä, kuten täyttäisi vesi-ilmapalloa. Ilmapalloa ei kuitenkaan kannata täyttää aivan pinkeäksi asti, ettei se vain räsähdä rikki ennen aikojaan. Täytä palloa sen verran, mink kokoisen lyhdyn itse haluat. Toki myös pallon tilavuus vaikuttaa kokoon. Jos tahdot isompia lyhtyjä, varaa suurempia palloja.

Kannattaa muista myös vanha niksi: kylmällä vedellä tulee sameampaa, valkoisempaa jäätä, mutta kuumalla vedellä kirkkaampaa. Toiset taas vannovat kirkkaita lyhtyjä tehdessään veden keittämisen nimiin, mutta sitä en itse ole kokeillut.

Kun pallossa on tarpeeksi vettä, solmi sen suu tiukasti kiinni. Sitten vain koko hoito ulos jäätymään. Jos tahdot hyvin pystyssä pysyviä lyhtyjä, laita pallo ihan vain tasaiselle, kovalle alustalle, niin siihen muodostuu tasainen pohja. Jos taas haluaa oikein pyöreitä lyhtyjä, pallot voi vaikka ripustaa roikkumaan jonnekkin. Myös ihan pehmeään lumeen asettelu voisi saada pyöreämpää jälkeä aikaan.

Itse en millään muista, miten pitkään viimeksi lyhtyjä jäädytin, mutta se riippuu hyvin paljon pakkasasteista ja lyhdyn koosta. Kannattaa siis jäädyttää lyhtyjä niin, että jäätymistä voi tarkkailla. Kun lyhty on jäätynyt sen verran, että se on ulkoreunoilta kestävän paksu, mutta keskeltä sula, kuori ilmaallo varovasti jään ympäriltä.

Jos lyhdyssä ei ole koloa itestään, tee sellainen rikkomalla jäätä pikkuisen lyhdyn päältä. Tämä helpottuu esimerkiksi valuttamalla kuumaa vettä lyhdyn päälle. Siis vähän, muuten lyhty sulaa. Itse testasin viimeksi tätä vaihetta ihan hanasta vettä valuttamalla, mutta veden paine aiheutti reiän myös lyhdyn pohjaan. Tämä tosin ei ole mikään maailmanloppu, kunhan lyhty on muuten ehjä. Se itseasissa voi myös helpottaa kynttilän asettamista lyhtyyn, kun lyhdyn saa vain nostaa kynttilän päälle, eikä sitä tarvitsee ujuttaa sisään yläkautta. 

Jos veden antaa jäätyä ihan kokonaan, tuloksena ei ole lyhtyjä, mutta omalla tavallaan hauskoja koristeita puutarhaan tai terassille. Syntyneet jääkuulaat muistuttavat ilmakuplakuvioineen marmorikuulia.
Nyt vain pakkasia odottelemaan.

3 kommenttia:

  1. Heips! Sinulle löytyy haaste blogissani :) http://solkullanjoulu.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Kiitos kovasti!

    Sirpa

    VastaaPoista
  3. Hauska idea, täytyypä kokeilla :)

    VastaaPoista