sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Kummallinen, mutta ah, niin hyvä mandariinikakku

Taas piti hiukan arpoa, että meneekö tämä ohje nyt tänne vai toisen blogin puolelle. Päätin kuitenkin laittaa tämän nyt joulun nurkkaukseen, koska jostain syystä tämä kakku vei kovasti ajatukset jouluun - johtuneeko sitrushedelmien käytöstä ja siitä, että joulun aikoihinhan ne ovat kutakuinkin parhaimmillaan.

Väitän kakkua otsikossa kummalliseksi, mikä johtuu sen valmistustavasta. Mandariinit (tai vapaavalintaisia sitrushedelmät) nimittäin keitetään ohjetta varten. Kuorineen. Tämä aiheutti monissa kummastuneita ilmeitä ja epäluuloa, mutta tämä kakku on aivan oikeasti jumalaisen hyvää. Se on raikas, mutta mehevän kostea ja paranee vain oltuaan päivän jääkaapissa.

Kaiken lisäksi kakun voi tehdä kokonaan gluteenittomana ja siihen voi käyttää mitä tahansa sitrushedelmiä. Lisäksi ohje on uskomattoman helppo, mutta se tulee muistaa, että aikaa pitää varata, sillä hedelmiä pitää keittää parisen tuntia.

Ohje on alunperin Nigella Lawsonin (taisi olla clementine cake hänellä), itse poimin suomennetun version Korianterifarmilta.

Mehevä mandariinikakku

  • 375 g mandariineja tai klemenetiinejä, siis 4 isoa tai 5–6 pientä. (Minä käytin satsumoita ja appelsiinia)
  • 6 kananmunaa
  • 225 g sokeria
  • 250 g jauhettuja manteleita (itse korvasin osan vehnäjauhoilla. Varmaan voisi myös käyttää vain jauhoja, mutta minusta manteli antaa kakulle osan herkullisesta mausta)
  • 1 tl leivinjauhetta 

Pese hedelmät huolellisesti ja laita ne kokonaisina kuorineen kattilaan, peitä ne vedellä ja laita levy päälle. Keitä kaksi tuntia.
Valuta ja anna jäähtyä. Halkaise hedelmät ja poista sisältä mahdolliset siemenet. Soseuta hedelmät tehosekoittimessa.

Laita uuni lämpenemään 190°C asteeseen. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan noin 20-senttinen irtopohjavuoka 

Lisää sokeri, mantelit ja leivinjauhe mandariinien joukkoon tehosekoittimeen ja sekoita taikinaksi. (myös sauvasekoittimella onnistuu)
Kaada vuokaan ja paista noin tunti. Jos kakun pinta alkaa tummua loppuvaiheessa liikaa, peitä foliolla.

Anna kakun jäähtyä ja koristele esimerkiksi tomusokerilla. Tarjoa sellaisenaan tai vaikkapa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

Sitruskakku
Itselle kävi pieni kämmi ja kakku pääsi tummumaan liikaa. Ei pinta kuitenkaan palanut ole, vaikka kuvassa siltä näyttääkin.

VINKKI!  Kakkuun saa jouluisempaa makua esimerkiksi kanelilla, kardemummalla tai neilikalla. Jos mukaan haluaa vain häivähdyksen mausteisuutta, voi mausteet laittaa kiehumaan hedelmien kanssa kattilaan, jolloin hedelmät imevät itseensä vähän mausteiden aromia. Vahvemman maun saa, jos mausteet kippaa suoraan taikinan joukkoon.

3 kommenttia:

  1. Tätä kakkua voi kyllä suositella ihan täysillä! Maustevinkki on kiva, pitää testata vielä ennen joulua.

    VastaaPoista
  2. il m'a l'air bien délicieux ce gâteau !

    VastaaPoista