sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Tämä levy soi minun joulussani

Lupailin taannoin tehdä oman esittelynsä sellaisesta joululevystä, joka minua on erityisesti sykähdyttänyt. Tässä se tulee, ihan vaikka sen kunniakis, että jouluaattoon on nyt tasan kuukausi.

Tämä erityisesti mieleeni oleva joululevy on Juha Tapion Joululauluja. Levy on ilmestynyt jo viime vuonna, mutta minä - kuten varmasti moni muukin - löysin sen hienouden vasta nyt. Osittain Juhan vakuuttavan esiintymisen Vain elämää -ohjelmassa ansiosta.

Juha Tapio ei ole sellainen artisti, jonka musiikkia normaalisti kuuntelisin. Olen kuitenkin jo vuosia arvostanut häntä lauluntekijänä ja tulkitsijana. Minulla on sellainen mielikuva, että kyseisellä herralla on pilkettä silmäkulmassa, mutta sen lisäksi sydän ja ajatukset paikallaan. Lauluista kuulee, että hän sisäistää laulamansa ja antaa sen kuulua.

Tulkinta on se avainsana tälläkin levyllä. Levy sisältää oikein perinteisiä joululauluja ja yhden muun laulun, Oi muistatko vielä sen virren, joka kuitenkin istuu saumattomasti kokonaisuuteen tällä kertaa. Sovitusta ja tulkintaa voisi kutsua pelkistetyksi, sillä kappaleet rakentuvat pääasiassa akustisesta kitarasta ja laulusta. (jossain taustalla käytetään myös puhallinsoittimia)


Tämä riisuttu tyyli on minulle se puhuttelivin ominaisuus levyllä. Vähäeleisyys luo rakkasiin, perinteisiin lauluihin jollain lailla ilmavan ja intiimin tunnelman. Kuin istuisit pienessä huoneessa kuuntelemassa jonkun esiintyvän. Tunnelmaa vain vahvistaa se, että akustisen kitaran soinnin ja soitosta aiheutuvat sivuäänet kuulee myös.

Pidän kovasti myös Juha Tapion äänestä. Monethan voivat eritellä, pitävätkö enemmän naisten vai miesten lauluäänen kuuntelemisesta. Itse nojaudun miesäänten puolelle. Juha Tapion ääni onkin juuri sopivan syvä, lämmin, herkkä ja helposti lähestyttävä, mikä toimii vanhojen laulujen runollisuudessa kauniisti. Arvostan myös sitä, että laulajan ääni ja sen värit saavat oikeasti kuullua näissä lauluissa ilman että ne peitetään taustamusiikkiin.

Suosikkiesityksiäni tältä levyltä ovat kauniin ilmavasti soiva Oi jouluyö, ikisuosikkini Arkihuolesi kaikki heitä, En etsi valtaa, loistoa, Jouluyö, juhlayö, sekä tämä Maa on niin kaunis -tulkinta.Onko muilla joululevysuosikkeja?  Laittakaahan hvyät suositukset jakoon.

3 kommenttia:

  1. Joululevyistä ainakin yksi suosikeista on Michael Bublen levy, mutta monia muitakin suosikkeja löytyy varsinkin kappaleista.

    VastaaPoista
  2. Mä tykkään myös tosi paljon tuosta Juha Tapion äänestä, niin hyvin hän laulaa!! Mun suosikki on ollut mm. Suvi Teräsniskan joululevy, ehdottomasti paras laulu on Jouluna taas lapsi olla saan. Yksittäisiä joululauluja on paljon, en oikein osaa muita levyjä mainita. :)

    VastaaPoista
  3. Juha Tapio on ihana! Jos haluaa hieman erilaista ja tykkää kuunnella myös englanninkielistä joulumusiikkia, niin kannattaa katsastaa Future of Forestry:n joulu EP:t. Tykkään kovasti! Christina Perri ei ole myöskään hullumpi. Rajaton on tietysti aivan loistava myös.

    VastaaPoista