lauantai 1. marraskuuta 2014

Hyllytonttu tuli taloon - Elf on the Shelf

On marraskuu! Joulu on jo ensi kuussa. 

Kerroin jo viime vuonna kerroin etenkin Amerikassa hyvin suositusta Elf on the Shelf -leikistä. Kertauksena Elf on the Shelfon siis tonttunukke, joka asuu nimensä mukaan esimerkiksi lastenhuoneen hyllyllä. Sieltä se lähtee joka yö raportoimaan Joulupukille lasten kiltteydestä ja takisin palatessaan jääkin jonnekin muualle taloon tekemään kepposiaan ja muita touhujaan. Aamulla lapset saavat joulukalenterin tapaan etsiä, mihin tonttu on tällä kertaa päätynyt. Tähän tapaan siis.
Tämä on siis se virallinen tarina, mutta luulenpa, että etenkin pienempien lasten kohdalla moni vanhempi haluaa kertoa lapselle suoraan, että sehän on äiti tai isä, joka tonttua liikuttaa, ettei lasta ala tuo vaelteleva nukke hirvittää liikaa. Näinkin on kuulemma käynyt.

Joka tapauksessa, arvatkaapas kuka matkusti pari päivää sitten luokseni kirjaimellisesti Siperian halki?


Tilasin siis oman Elf on the Shelfini alle 10 eurolla Ebayn ihmemaailmasta. Lapsiahan ei minulla edelleenkään ole, mutta olen leikkimielisenä ihmisenä ollut heti ensitutustumisesta lähtien ollut niin riemuissani tästä tonttuleikistä ajatuksena, että tahdoin saada oman. Sanotaanko, että vaikka sitten jo valmiiksi tulevaisuutta varten. Ja luulenpa, että siskonpoika tulee samaan minulta tänä vuonna Elf on the Self -kalenterin kuvaviestien muodossa.

 Toisin kuin luulin, tonttunukke ei ollut taivuteltava. Sellaisenaan eli lötköpötkömäisenä sitä olikin melko vaikea asetella eri asentoihin tai saamaan esimerkiksi pysymään istuvassa asennossa. Ihmettelinkin, miten nuo amerikkalaisten kuvien tontut on saatu pysymään mitä monimutkaisemmissa asennoissa. Pikainen googlaus paljasti salaisuuden: tuunaus. Ja koska kaikki materiaalit sattuivat minulta jo löytymään, tuunasin oman tonttuni muokkautuvammaksi heti.

Ideana on yksinkertaisesti ratkoa tontun raajojen päistä (eli käsistä ja jaloista) muutama ommel ja ujuttaa sitä kautta sisään rautalankaa, joka tekee tontusta tukevamman ja taipuisamman. Itse lisäsin rautalankaa myös tontun torsoon lisätukea tuomaan. Oma rautalankani oli yksinkertaisena hieman ohutta joten kiersin sen kaksinkertaiseksi. Rautalangan terävät päät kannattaa taivuttaa silmukaksi, jotta ne eivät pistä kankaasta läpi.


Lisäksi liimasin tontun käsiin palat tarranauhaa, jotta ne saa helposti pysymään yhdessä. Nyt tonttu asettuu kiltimmin pysymään pystyssäkin. Lisäksi lahjoitin tontulleni asiaankuuluvan kulkusen lakin hiippaan, kun sellainen sattui varastoista löytymään.


Monilla on muuten ilmeisesti tapana nimetä tonttunsa, joten täytyihän myös tämän saada ihan oma nimi, ettei tarvitse vain tontuksi kutsua. Touko lähettää terveisiä! Häntä tullaan varmaan näkemään vielä...

---

Ja niin, tunnelmallista pyhäinpäivää kaikille. Suunnittelin kovasti käyväni Hietaniemen hautasmaalla hämärän aikaan pienellä kynttiläkävelyllä, mutta minuun iski Halloweenin kunniaksi noidannuoli, joka kahlitsee liikkuvista harmittavan tehokkaasti.

9 kommenttia:

 1. Voi että kun saisi jostain ostaa tuollaisen Elfien. On niin hauskan oloinen tyyppi :D Meillä oli ensimmäiset halloween-juhlat, josta löytyy kuvia blogissani. Aiemmin vietetty vain rauhallista pyhäpäivää, mutta lasten pyynnöstä tällä kertaa näin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita on valtavasti myynnissä juurikin Ebayssä, joten jos on luottokortti/Paypal-tili, niin sieltä tilaaminen ei ole kovin vaikeaa. :)

   Poista
 2. Jos et ole jo suunnitellut mitään blogin joulukalenteria, tee ihmeessä tästä tontusta! Se voisi olla tosi kiva idea :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Shhhh, ei saa paljastaa kaikkia suunnitemia etukäteen... :)

   Poista
 3. Ohoh, olipa minullekin yllätys ettei se olekaan taivuteltava! Itse löysin meillekin tontun, se on ihan suomesta ja eri näköinen, mutta rautalankakroppa taipuu ja ilme on ilkikurinen :D

  VastaaPoista
 4. Hauska ajatus tuollainen tonttu ja tuo joulukalenterikin tuntuu hauskalta. Pikkuisen on kujeilevaisen näköinen tuo Touko;)

  VastaaPoista
 5. Tää on kyllä ihan mahtava tyyppi. Inspiroiduin täällä sen verran, että oli pakko kaivaa ekat jouluvalot esiin:D (ja linkata tänne:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, naurattaa aina kun näkee. :D Ei ole muuten yhtään liian aikaisin, on niin ankean harmaata. Ja kiitos!

   Poista
 6. Tämän idean saatan kyllö varastaa,ottaa ainakin harkintaan. Omat ja hoitolapseni varmasti tykkäisivät.
  nimim jouluhaaveita heinäkuussa.

  VastaaPoista