maanantai 12. lokakuuta 2015

Tuleeko jouluksi lunta?

"Talvesta tulossa poikkeuksellisen lämmin" julisti media muutama päivä sitten ja sai minut älähtämään kauhusta. Näihin alkoihin jouluhengen kasvaessa pikkuhiljaa täyteen mittaansa alan yleensä myös tarkkaila säätilaa ja valkoisen joulun mahdollisuutta.

Vaan huh, viestintävälineet ovat taas ehkä hieman liioitelleet otsikoitaan. Vaikka pitkän ajan ennusteen mukaan marras-joulukuun lämpötila saattaa hyvinkin olla normaalia lämimämpi, niin ei tässä nyt kuitenkaan mistään erikoisen lämpimän joulun uhkasta puhuta. Ilmatieteen laitokselta löytyi tarkempi tieto siitä, että keskilämpötiloissa saattaa olla noin 1-2 asteen ero. Ja kun huomioidaan, että marraskuun keskilämpötila on Suomessa -3 ja joulukuun -7 astetta, niin ehkä tässä ei vielä kannata julistaa mustaa joulua koko maahan. Ilmatieteen laitos myös toteaa, että nuo suurten säälaitosten tekemien pitkien ennsuteiden toteutuminen on Suomessa vähän niin ja näin, johtuen maamme luontaisesta vaihtelusta.

Pari vuotta sitten 22. joulukuuta näytti näin ankealta.
Vielä on siis kovasti toivoa saada luminen joulu. Itse seuraan näin loppuvuodesta pitkän ajan säätä tästä palvelusta, josta voi katsoa paikallisennusteet jopa kuukauden päähän. Toki täytyy muistaa, että noin pitkän ajan ennusteiden pätemisen todennäköisyys on aika pieni, mutta muutaman vuoden kokemuksella voin todeta, että ainakin lumentulo on osunut joka vuosi yllättävän hyvin kohdilleen. Tällä hetkellähän tuolla luvataan, että lunta alkaisi tulla jo marraskuussa ihan Helsinkiä myöten.

Toivottavasti tämä pitää paikkansa, eikä joulukuussa tule kaiken sulattavaa lämpöaaltoa. Olisi mukava odottaa tmän vuoden joulua niin, että pysyvä lumi olisi maassa jo hyvissä ajoin, niin tunnelma olisi kohdallaan. Eikä tarvitsisi murehtia sitä mustan joulun mahdollisuutta ja kytätä säätietoja joka päivä jouluun asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti