torstai 11. lokakuuta 2012

Alku joulun aakkosin

Tässä sitä ollaan ikioman joulublogin kanssa. Löysin joulublogien maailman vuosi sitten ja nyt asiaa kypsyteltyäni päätin perustaa omani nyt, kun joulu alkaa hiipiä mieleen. Mikäs sen paremmin läppeensä jouluihmiselle sopisi - pääsen fiilistelemään ja tunnelmoimaan rakastamaani vuodenaikaa niin paljon kuin haluan pakottamatta satunnaisia seurassa olijoita hermoromahduksen reunalle ja ehkä jopa jakamaan innostuksen muiden samanmielisten kanssa.

Blogin nimi on minulle mieluisesta modernimmasta joululaulusta, Enkelikellosta. Se myös viittaa siihen tiukujen helinään, joka tuo välittömästi joulun mieleeni. Ja oikeastaan päässä alkaa soida pienet tiu'ut heti, kun ajattelen, kuulen tai näen jotain jouluun viittaavaa. Joulun ääni ei ole kilinä, kolina, kilkatus eikä etenkään hälinä. Se on kaunis, hento helinä.

Katsotaan miten akan käy ja kuinka pitkäikäinen tästä blogista syntyy.

Julistan täten blogin avatuksi omilla jouluaakkosillani, joita monissa muissa blogeissa onkin jo ehtinyt näkyä.

A - Aatto on niin ilmeinen vastaus, että vastaankin aatonaatto. Rakastan aatonaaton odottavaa tunnelmaa ja viimeisiä valmisteluja. Joulun tuoksua, joka syntyy uunissa paistuvasta kinkusta, hyasinteista ja sisään tuodusta kuusesta. Rakkaiden koristeiden esiin kaivamista ja paikoilleen asettamista. Ja erityisesti sitä autuasta hetkeä, kun päivän tohinat on tohistu ja saan viimein illalla istua alas läheisten kanssa ja miettiä, että tässä tämä autuas hetki ja tunnelma taas on.

B - Baileys. Muuta en tähän keksi ja ajattelin jo nyt tekeväni suvun aattoherkuksi Baileys-kakun. Sopii mainiosti joulun makumaailmaan myös esimerkiksi kaakaon tai kahvin mausteena.

C - Christmas Song. Vaikka oikeastaan suomen kieli on joululaulussa minulle plussa, kuuntelen paljon joulumusiikkia myös englanniksi. Tämä on yksi alkuperäissuosikeista yhden suosikkitulkitsijan laulamana. Mikä vanhanajan tunnelma.D - Disney. Joulun aikaan tulee varmasti katseltua jotain Disneyn tuotantoa ihan yrittämättäkin.

E - Elävä tuli. Joulun aikaan laitetaan joka ilta pihaan kynttilöitä ja ulkotulia. Nyt perinne hiukan muuttuu, sillä tulen viettämään joulua äitini luona, joka muutti juuri pienempään asuntoon lapsuudenkodistamme. Vanhaa kotia hallitsee nyt veli ja häen morsiamensa. Mutta eiköhän ne kauniit tulet saada aikaan myös idin luona ja vanhassa kodissakin varmasti aikaa vietetään.

F - No se Fazer. Vähän sama kuin Disneyn kohdalla, kuuluu jouluun aika lailla itsestään.

G - Glögi, jota kuluu talviaikaan melkoisesti. Minun glögiini kuuluvat mantelit, mutta rusinoille sanon tiukan ein.

H - Hiljaisuus ja hiljentyminen. Jouluuni kuuluu pienet hiljaiset hetket, jolloin tulee mietittyä enemmän ja vähemmän syvällisiä.

I - Ilo, joka näkyy joulua viettävien ja hetkestä nauttivien ihmisten kasvoilta.

J -  Jännitys. Parina vuotena meidän sukujouluun ei hankittu joulupukkia sillä nuorimmatkin serkut varttuivat asian yli. Nyt kuitenkin pukki taas käy, sillä uutta sukupolvea on alkanut siunaantua. Ja kyllähän se vielä tahtoo jännittä myös tällaista vanhempaa kakaraa.

K - Kuusi. En voisi kuvitellakaan, että jouluna ei olisi aitoa kuusta sisällä. Tärkein koristus.

L - Moni vastaa tähän lumi ja onhan se trkeä fiiliksen luoja, kun siihen on tottunut. Minä vastaan kuitenkin lapset, koska lasten suhtautumista jouluun on aina ilo seurata.

M - Makeiset, totta kai. Jouluna täytyy saada vähän herkkuja. Meillä on ollut tapana ostaa namipöytään joulumakeisten lisäksi irtokarkkeja.

N - Nauru kuuluu meidän ilomielisen perheen ja suvun joulunviettoon olennaisesti. Jouluaattona erityisesti naurattaa se hetki, kun avaamme suvun kesken "Salaiset tonttupakettimme". Jokaiselle on siis arvottu ennen joulua salainen henkilö, jolle hankitaan jokin lahja. Pakettiin liitetään jokin tervehdys, joka luetaan ääneen ennen lahjan avaamista.

O - Ostoksilla voi väsähtää ja hermostua, mutta jollain lailla nautin tehdä ainakin osan ostoksista juuri silloin monien kammoaman jouluhässäkän aikaan.

P - Perunalaatikko on suosikkini laatikoista ja usein santsaankin vain sitä kinkun ja salaatin kanssa.

Q - No kuu!  On hienoa, jos joulunaikaan olisi kaunis kuutamo ja yötaivas.

R - Rauha on jouluna käsinkosketeltava. On upeaa vain olla ja nauttia olostaan ilman kiirettä minnekään.

S - Suku on ehdottomasti iso osa jouluani. Meidän suku ei ole pahin vaan yleensä aika paras. Suuren suvun kanssa vietetään koko aatto ja yleensä vieraisilla pistäydytään joulupäivän ja Tapanin aikanakin puoliin ja toisiin.

T - Tuoksut ovat iso juttu tunnelman luomisessa.

U - Ulkoilu. Jouluna pyritään ulkoilemaan varsinkin nyt, kun mukana menossa on siskon touhukas 2,5-vuotias. Kovallakin pakkasella aattoon kuuluu ainakin hautausmaalla vierailu.

V - Viiniä juodaan jouluaterialla ja varmaankin vielä illan tullen lasillinen tai pari.

W - Wanhan ylioppilastalon joulumyyjäiset Helsingissä (vaikka ihan yksöis-V:llähän tuo kuuluisi oikeasti kirjoittaa). Ihana tunnelma tungoksesta huolimatta, upeita käsitöitä ja yleensä myös hyviä lahjahankintoja.

X - Xmas, eipä tähän muuta saa.

Y - Ystävät. Joulupäivän iltana tai viimeistään tapanina on ollut tapana kokoontua yhteen paikkakunnalla olevien vanhojen ystävien kanssa.

Z - Zacharias Topeliuksen lyriikka joululauluissa. Onhan nyt En etsi valtaa, loistoa, sylvian joululaulu ja Varpunen jouluaamuna omiakin ikisuosikkeja

Å - Åbo eli Turku på Svenska. Kyllähän se joulurauhanjulistus tulee aina seurauttua kummallakin kielellä.

Ä - Äidin kanssa olen viettänyt jokaisen jouluni ja toivottavasti tulen jatkossakin viettämään. Äidin bravuurina on ollut saada joka vuosi pieni hermoromahdus pari päivää ennen jouluaa, koska hän on aina kuvitellut, että hän joutuu tekemään kaiken, vaikka me lapset olemme aina yrittäneet sanoa, että hän voi kyllä pyytää meitäkin apuun. Ja kyllähän me omatoimisestikin osallistumme järjestelyihin. Se on vaan äidin tapa. Aatonaattoiltana yleensä äidin joulupinkoilukin hellittää.
Tänä vuonna toivottavasti äitikin voi ottaa rennommin, sillä siivottavana ja laitettavan on pienempi huusholli, eikä koko suku tule aattona ainakaan sinne.

Ö - Ökyähky. Se tulee joka joulu. Siihen päälle onkin aina hyvä otta pienet nokoset.


Follow my blog with Bloglovin

2 kommenttia:

 1. Nyt kun löysin blogisi niin oli ihan pakko istua alas ja lukea ihan kaikki. Ihana blogi, mukavia juttuja ja todella kaunis ulkoasu!! Ja baileys-juustokakku on muuten ihan ehdoton jouluherkku, ei enää joulua ilman sitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatella, minä en itse ole koskaan vielä päässyt tuota Baileys-uustokakkua maaisatmaan tai tekemään. Aina se kummittelee mielessä, mutta sitten päädyn tekemään jotain muuta. Suvun jälkiruokavastuu on siis oikeastaan sanattomalla sopimuksella minulla, koska rakastan leipomista.

   Kerran tein tosin tätä: http://puolikiloavoita.blogspot.fi/2007/10/enkelten-ruokaa-paholaisen-kakussa.html

   Tämä tosin oli melkein liiankin tyhtia omaan makuuni, puuh. Vaikka hyvää kyllä, voiko noilla ainksilla pahaa saadakaan aikaan.

   Poista