torstai 5. joulukuuta 2013

Joulukalenterin viides luukku - Maailman paras joululeipä

Noin vain joulukuu on edennyt jo viisi päivää melkoista vauhtia. Enää alle 20 päivää aattoon.

Tämän päivän luukussa haluan jakaa tämän herkullisen joululeivän ohjeen. Tai jakaa ja jakaa, ohje on lunperin Myllyn Parhaan ja löytyy kyllä netistä, mutta eipä niillekään sivuille kaikki osu.

Tällä ohjeella saa aikaan yhden ison leivän leipäkoneella tai kaksi pienempää limpunmallista leipää käsin tehtynä. (tai miksei käsin voisi tehdä yhtä isompaakin leipää) Itse olen yleensä käyttänyt leipäkonetta sen helppouden vuoksi, mutta tänä vuonna olen suunnitellut luottavani omiin käsiini. Leipäkoneella tehty leipä kun on aina aika epäkäytännöllisen kokoinen. Siitä on hankala leikata ehjiä ohuita viipaleita ja yksi pala on aina vähän turhan iso makuuni.

Kuvaa minulal ei harmi kyllä löydy, mutta voisin käyä sellaisen tänne myöhemmin lisäämässä. visuaalista antia kaipaavat voivat käydä kurkkaamassa leipää täällä.

Mausteinen vaalea joululeipä

2,5 dl vettä, omenamehua tai piimää
2 rkl öljyä
2 rkl siirappia
2,5 dl porkkana- tai omenaraastetta.
3 dl sämpyläjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
2 tl fenkolia
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl suolaa
2,5 tl kuivahiivaa (tai puoli pakettia tuorehiivaa)

Jos teet leivn käsin, aloita taikinan tekeminen liuottmalla hiiva kädenlämpöiseksi lämmitettyyn veteen, mehuun tai piimään. Kuivahiivaa kättäessä neste saa olla vielä vähän lämpimämpää. Lisää muut aineet ja alusta seos taikinaksi. Kohota taikina lämpimässä paikassa.

Leivo taikina kahdeksi samankokoiseksi limpuksi. Kohota hyvin ja paista 200 asteessa 20-25 minuuttia. Voitele leipiä paiston aikana siirappivedellä.

Jos teet leivän leipäkoneella, mittaa aineet tarkasti ohjeen järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Kuivahiivan pitää jäädä kokonaan jauhojen päälle. (Myös tuorehiivaa voi käyttää, kunhan koneen ohjelman käynnistää välittömästi)
Valitse normaali perusleivän ohjelma ja käynnistä tai ajasta leipäkone.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti